AKTA PERLINDUNGAN PEMBERI MAKLUMAT 2010 PDF

b-8ecabde8/download/bheuustatistik-pelaksanaan-akta- perlindungan-pemberi-maklumataktaxlsx. Akta Perlindungan Pemberi Maklumat (Akta ). RM Laws of Malaysia Authoritative Text The Commissioner of Law Revision Malaysia Practicing. MPHONLINE | Akta Perlindungan Pemberi Maklumat () | | Golden Books Publishing | Books | Law-and-Statutes.

Author: Nakora Zumuro
Country: Ethiopia
Language: English (Spanish)
Genre: Spiritual
Published (Last): 7 April 2018
Pages: 280
PDF File Size: 12.99 Mb
ePub File Size: 6.68 Mb
ISBN: 975-3-77634-701-2
Downloads: 84661
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Fauzshura

Saya telah menubuhkan sebuah badan yang bernama National Oversight and Whistleblowers Centre kependekan namanya NOW yang bermatlamat seperti berikut: Sekiranya terdapat sebarang permasaalahan, anda boleh layarilah pusat pengumpulan soalan lazim disini. We rakyat will help as much as we can, we stand by you!

Negara telah menyaksikan beberapa perkembangan sihat dalam tempoh setahun yang lalu apabila ramai rakyat Malaysia tampil untuk memberi maklumat mengenai salahguna kuasa dan perlakuan rasuah yang berlaku. Individu-individu yang tampil ini berhadapan dengan risiko pembberi besar, termasuklah risiko kewangan, pekerjaan dan keselamatan.

Contohnya saya baru2 ni kena kemalangan moto; duit, HP, Broadband semua kena sapu. Stamp duty payable Video links CJ to ‘appointment fixing’ scandal Malaysian Bar outraged by a woman detainee stripped naked and forced to do ear squats Walk for Justice: Aku sokong dan selamat maju jaya. Berfungsi untuk mendedahkan skandal-skandal besar yang cuba dilindungi oleh mana-mana badan yang berkepentingan awam. Sepanjang saya mengendalikan beberapa kes berkepentingan awam setakat ini, saya berurusan dengan ramai rakyat Malaysia yang berani seperti Saudara Johari Mohamad.

Pemberi maklumat hanya boleh mendedahkan maklumat yang tidak dirahsiakan dibawah OSA perlidungan mana-mana undang-undang lain. Ada juga yg baik tolong payungkan saya. Kalau dibarat mereka ada Ombudsman yang dibiaiai pemerintah. Disini kita ada NOW yang dibiaiai secara sedekah perpindungan.

Syahredzan menyifatkan perkara dalam Seksyen 6 itu sebagai satu kelemahan yang menyebabkan akta tersebut tidak berkesan bagi penjawat awam yang peduli dan mahu bertindak keatas salah laku dalam kerajaan. Kami amat prihatin terhadap kemusykilan dan permasalahan anda. All applications must be made online through the Bar Council’s online portal. Saya bersimpati dengan nasib yang menimpa Saudara Johari Mohamad yang hilang mata pencarian, diugut, disiasat dan akhirnya didakwa. Do laws grind the poor, and rich men rule the law?

  AHMET TOPU BETONARME 1 PDF

Kepentingan rakyat diutamakan NOW. Click on the link above for the pricing schedule and more details. Anda ingin mengumpul serta menggunakan data peribadi.

Penubuhan National Oversight & Whistleblowers Centre (NOW) Untuk Melindungi Pemberi Maklumat

Dalam hai ini sebenarnya anggota penguatkuasa kita suka menunjukkan kuasa dan sombong konon mereka lurus tapi sebenarnya hendak benda itu. Sebenarnya rakyat kita yang terok-terok tu janganlah kita ikut. Barulah rakyat menghormati kakitangan kerajaan akhirnya kakitangan kerajaan akan mendapat kerjasama tentunya mendapat maklumat dari rakyat dengan rela hati bukan dengan duit hadiah. Oleh itu, saya mengalu-alukan sebarang bantuan dan sumbangan untuk mengisi tabung ini.

The Malaysian Bar – Pemberi maklumat tidak dilindungi jika dedah maklumat OSA

Meniti kekangan kerahsiaan itu, Shuhairoz menjelaskan pemberi maklumat tidak perlu mengambil dan membongkar dokumen yang dirahsiakan dibawah OSA atau mana-mana undang-undang lain. No hard copies accepted. Dapatkan kebenaran dengan mendaftar sebagai ahli pengguna data, seperti termaktub di dalam Akta Perlindungan Data Peribadi Akta Melindungi dan menjaga kebajikan pemberi maklumat melalui Dana Perlindungan Pemberi Maklumat Whistleblower Protection Fund yang menanggung kos guaman, kos hilang sara diri dan lain-lain; 4.

Dapatkan manual cara-cara mendaftar serta menggunakan Sistem Perlindungan Data Peribadi. Setelah aduan anda diterima, kami terlebih dahulu akan menyemak serta meneliti aduan anda sebelum mendapatkan kelulusan bagi menjalankan sisatan.

Kejayaan NOW dalam melindungi pemberi maklumat akan bergantung kepada sumbangan orang ramai untuk menampung Dana Perlindungan Pemberi Maklumat. Click on the link above to check out the list of hotel corporate rates for Members of the Bar, which is updated occasionally.

  8086 PROGRAMS IN MASM PDF

GARIS PANDUAN PELAKSANAAN AKTA PERLINDUNGAN PEMBERI MAKLUMAT [ AKTA ]

Melatih lebih ramai aktivis yang berkemahiran menganalisa skandal dan melakukan pendedahan. Peguam, Syahredzan Johan berkata Seksyen 6 daripada akta perlindungan tukang adu itu tidak menyatakan secara khusus pemberi maklumat dilindungi daripada OSA atau mana-mana undang-undang lain.

Mungkinkah wang zakat baitulmal boleh digunakan untuk tujuan ini? Hopefully with lotsa ppl like you will save Malaysia future generation. Registration fee is RM Berfungsi sebagai badan pemantau yang menilai secara berkala prestasi urustadbir, tata kelola governance dan ketelusan kerajaan dan agensinya termasuk syarikat berkaitan kerajaan ; 2.

Sepatutnya mereka hendaklah berhemah, bertolak ansur dan bersopan santun semasa menjalankan tugas. Going for a holiday? Menjalankan program kesedaran untuk menggalakkan lebih ramai pemberi maklumat tampil ke hadapan; dan.

Click on the link above to register, and for more information on travel, accommodation, and the conference programme. Saya telah menubuhkan sebuah badan yang bernama National Oversight and Whistleblowers Centre kependekan namanya NOW yang bermatlamat seperti berikut:. Click here for more information. Hi Rafizi, i would like to contribute by volunteering… Any chance? Call for help. Set as favourite Share Email This Facebook del.

Sebarang sumbangan akan membantu menyegarkan lagi msklumat mematangkan masyarakat dan membina kebertanggungjawaban awam di negara ini. You must be logged in to post a comment. Dapatkan penyelesaian dengan segera. Moga usaha mu diberkati Allah S.

There are no upcoming events currently scheduled. Sebaliknya, cukup sekadar melaporkan kepada pihak bertanggungjawab bahawa majikan atau makulmat atasan mereka diketahui atau disyaki terlibat dalam salah laku.