KISAH ISRAK MIKRAJ PDF

Menurut hadith sahih, adalah di Baitulmuqaddis Nabi Muhammad s.a.w. naik ke syurga semasa peristiwa Israk Mikraj. Kota itu kemudiannya ditawan oleh. Kisah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad s.a.w. By Sayid Muhammad Alawi. About this book · Get Textbooks on Google Play. Rent and save from the world’s. Teks Cerita Israk Mikraj. Uploaded by Zanariah Zainal Abidin. teks. Copyright: © All Rights Reserved. Download as DOCX, PDF or read online from Scribd.

Author: Vozahn Kilkree
Country: Puerto Rico
Language: English (Spanish)
Genre: Relationship
Published (Last): 10 July 2007
Pages: 335
PDF File Size: 10.47 Mb
ePub File Size: 20.33 Mb
ISBN: 364-3-67878-901-5
Downloads: 99941
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Nilkree

Mirkaj seterusnya ditawarkan bersembahyang di dalam Church mikra the Holy Sepulchre tetapi menolaknya dan sebaliknya meminta supaya dibawa ke Masjidil Aqsa Al Haram Al Sharif. Diambil daripada ” https: Menurut orientalis Barat, Baitulmuqaddis mula menjadi tumpuan selepas Nabi Daud a. Mengikut ahli sejarah YahudiNabi Sulaiman a. Mereka kemudiannya membunuh kesemua penduduk bukan Kristian yakni Muslim dan Yahudi. Orang Yahudi tetap tidak dibenarkan memasuki Baitulmuqaddis kecuali semasa pemerintahan singkat Empayar Parsi pada tahun hingga tahun PBB mencadangkan supaya Baitulmuqaddis berada di bawah pentadbiran antarabangsa.

Namun demikian, Maharaja Byzantine iaitu Constantine membina Baitulmuqaddis sebagai pusat keagamaan Kristian dengan membina Church of the Holy Sepulchre pada tahun masihi.

Kota itu kemudiannya ditawan kisay angkatan tentera Islam pada tahun Masihi. Sulaiman al-Qanuni membina semula tembok Baitulmuqaddis yang dapat kita lihat sehingga ke hari ini.

Pada kurun kedua, Maharaja Rom memerintahkan supaya Baitulmuqaddis dibina semula dan membina sebuah kuil orang Rom di situ sambil menghalang kegiatan keagamaan orang Yahudi. Hal ini mengakibatkan berlaku pemberontakan di Baitulmuqaddis yang kemudiannya menyebabkan Perang Arab-Israel berlaku selepas pemerintahan Mandat British berakhir.

  DX38BT MANUAL PDF

Dalam projek lain Wikimedia Commons.

Status Baitulmuqaddis Timur tetap menjadi satu isu yang kontroversi. Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah. Salahuddin juga membenarkan semua orang beribadat di Baitulmuqaddis tidak kira sama ada KristianMuslim atau Yahudi. Dia kemudiannya menghalau orang Yahudi daripada Baitulmuqaddis. Keganasan ini terus meningkat sepanjang mikrqj an dan an.

Pendatang-pendatang Yahudi yang mendapat perhatian daripada kerajaan British menyebabkan orang Islam amnya dan orang Arab khususnya mendapat layanan yang tidak adil.

Pada tahunsemasa Perang Enam HariIsrael menawan Baitulmuqaddis Timur dan mula mengambil langkah untuk menyatukan Baitulmuqaddis di bawah penguasaan Israel. Walaupun Israel membenarkan penganut agama di Baitulmuqaddis akses ke kiwah suci mereka, terdapat banyak kerisauan mengenai beberapa serangan ke atas Masjid Al-Aqsa seperti kebakaran pada tahun yang disebabkan oleh seorang pelancong Australia yang gila.

Pemerintahan awal Islam juga mewujudkan sebuah tolenrasi di antara kaum. Saidina Umar Al-Khatab secara peribadi pergi ke Baitulmuqaddis untuk menerima penyerahan Baitulmuqaddis kepada kerajaan Islam.

Pemerintahan British menandakan bermulanya suasana kelam kabut di sini. Baitulmuqaddis kemudian dikatakan diperintah oleh Nabi Sulaiman a. Baitulmuqaddis dinamakan semula menjadi Aelia Capitolina. Kuil Kedua kemudiannya dibina oleh Herod Agung tetapi selepas kematiannya, kota ini jatuh ke tangan Rom. Semasa pemerintahan Rommasyarakat Yahudi di Baitulmuqaddis memberontak. Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut. Menurut satu pelan PBB, Baitulmuqaddis sepatutnya menjadi sebuah bandaraya antarabangsa dan bukan sebahagian daripada negeri orang Arab ataupun negeri orang Yahudi.

Kerajaan ini kekal sehingga tahun ; Baitulmuqaddis sendiri ditawan oleh Salahuddin Al Ayubi pada tahun Pihak British kemudiannya membina rumah-rumah baru di sini dan menyebabkan Baitulmuqaddis berkembang sehingga luar daripada temboknya.

Kisah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad s.a.w

Pada tahuntentera Kristian Eropah menakluk Baitulmuqaddis. Yang tinggal hanyalah sebahagian daripada kuil itu yang dikenali sebagai Tembok Barat. Pada tahunBaitulmuqaddis jatuh kembali ke tangan orang Kristian mikgaj jatuh kembali ke tangan orang Islam pada tahun berikutnya. Dengan kemenangan mereka itu, tentera British di Mesir memasuki Baitulmuqaddis pada 11 Disember Orang Yahudi dilarang memasuki Baitulmuqaddis.

  ESTRICNINA FARMACODINAMIA PDF

Kisah Israk dan Mikraj Nabi Muhammad s.a.w – Sayid Muhammad Alawi – Google Books

Selepas beberapa dekad, tentera Parsi menakluk Babylon. Cyrus IIraja Parsi membenarkan orang Yahudi kembali ke Baitulmuqaddis dan membina semula kuil mereka. Menurut hadith sahih, adalah di Baitulmuqaddis Nabi Muhammad s.

Struktur ini terdiri daripada sebuah batu yang dikatakan tempat Nabi Muhammad s. Semasa pemerintahan awal Islamterutamanya semasa pemerintahan kerajaan Ummaiyyah dan kerajaan Abbasiyyahkota Baitulmuqaddis berkembang.

Walaupun Al Quran tidak menyebut mengenai nama “Baitulmuqaddis” tetapi hadith ada menyebut mengenainya. Namun semasa pemerintahan Al-Hakim Amr Allahseorang khalifah kerajaan Fatimiyyahbeliau mengarahkan supaya semua gereja dan rumah ibadat bukan Islam dimusnahkan. Ramai orang berpendapat Baitulmuqaddis pada ketika itu merupakan tanah yang paling subur di Palestin.

Wikimedia Commons mempunyai media berkaitan Sejarah Baitulmuqaddis. Bahagian baratnya yang meliputi bandar baru menjadi sebahagian daripada Israel manakala Bahagian timurnya termasuklah kota lama Baitulmuqaddis menjadi milik Jordan. Ruang nama Rencana Perbincangan. Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas. Akibatnya tentera Rom mematahkan pemberontakan tersebut dan memusnahkan Kuil Kedua orang Yahudi. Beliau mendapati tempat itu terlalu kotor dan mengarahkan supaya pembersihan dijalankan.

Hal ini menyebabkan berlakunya Perang Salib. Semasa Perang Arab-IsraelBaitulmuqaddis terbahagi kepada dua. Tidak lama kemudian tentera Babylon mula menguasai Baitulmuqaddis daripada orang Yahudi.